dinsdag 20 november 2012

Recensie Pokémon Black 2 & White 2


Een aantal jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat Pokémon HeartGold & SoulSilver (de remakes van Gold & Silver uit 2001) dé ultieme vervaardiging waren in een van de meest populaire series tot op heden. Zij hadden de bestaande ingrediënten verweven tot het beste feestmaal die de zakmonstertjes tot dan toe hadden geleverd. De top leek bereikt. Maar vorig jaar wisten Black & White echter een frisse wind door een lang bestaande formule te blazen. Kunnen de vervolgen hierop deze trend volhouden?


 
Om maar even lekker met de deur in huis te vallen (dat doe ik nou eenmaal graag) en om je uit de droom te helpen: Nee. Black 2 & White 2 heeft van deze frisse wind geen orkaan gemaakt en komt niet met revolutionaire veranderingen. Het is nog steeds die bestaande formule die iedereen inmiddels al door en door kent. Daarbij hebben de games alle schijn tegen. Yellow, Crystal, Emerald en Platinum werden namelijk ook massaal afgekraakt om het feit dat Game Freak nog even wat extra melk uit die generatie wilde halen. Daarbij komt het spel uit op de Nintendo DS, die al bijna acht jaren op deze wereld meedraait. Zijn opvolger is zelfs al anderhalf jaar uit! 

Dus moeten we in dit deel nog steeds vechten met 2D-sprites, statische aanvallen en beestjes die geluidjes maken die rond 2000 al niets bijzonders meer waren. We moeten opnieuw acht badges verzamelen, een slechte organisatie uit de weg ruimen en die Elite Four nog maar eens op de donder geven. Om uiteindelijk de legendarische Pokémon uit het spel te vangen en je een echte Pokémon-Meester te noemen. Zij het in iets andere vorm. En dat in een regio die we al hadden bezocht.

We schrijven echter twee jaar later en Unova is flink op de schop genomen. Je begint op een geheel nieuwe locatie en ook de oude plekken hebben een flinke make-over gekregen. Houd het toch nog een beetje fris. Leuk is dat je nu in een vrij grote stad begint, in plaats van de gebruikelijke paar huisjes. Twee van de protagonisten uit het vorige deel (Cheren en Bianca) keren terug en assisteren je regelmatig op je grote reis. Dit doen ze door je tips te geven op je geheel nieuwe Xtransceiver (waar je met een vriend ook spelletjes op kan spelen) of door zij aan zij met jou te vechten tegen de kwade Team Plasma. Die overigens ook nog eens de Purrlion van het zusje van je rivaal hebben gejat. Boefjes.

Het verhaal is sowieso niets om naar huis over te schrijven. Nou speel je deze serie natuurlijk niet voor het verhaal, maar die uit Black & White was zo goed uitgedacht dat dit als een teleurstelling aanvoelt. Het gaat nu weer eens over een slechte organisatie die de wereld wil veroveren. Zucht. Wel ontvouwt het zich heel natuurlijk en is er veel meer interactie tussen de verschillende personages. Een ander minpunt is dat deze titels (tot je de Champion verslagen hebt in ieder geval) te makkelijk zijn. Zeker de doorgewinterde speler kan met twee vingers in zijn neus de hoofdgame uitspelen.  Dit ligt niet aan de verslechtering van de AI van je tegenspelers, maar meer aan het feit dat ditmaal veel sterkere zakmonsters je team kunnen versterken. Er zijn namelijk nu 301 Pokémon te vangen in de Unova-pokédex. 

"Toch valt ondanks al die toevoegingen, niet te ontkennen dat de rek in deze huidige setting er nu écht uit is. Het is klaar."

Wel brengt dit een stuk meer variatie met zich mee, gezien je nu ook beestjes uit de vorige generaties kan vangen. Zo had ik al snel een wollige Mareep aan mijn arsenaal toegevoegd, voor de nodige elektrische schokken. Ook zijn de Rattata’s en Zubat’s van weleer weer van de partij, zij het gelukkig niet in schokkend grote aantallen. Variatie blijft namelijk het toverwoord. Dat is ook te zien aan de shitload aan nieuwe content die Game Freak aan de titels heeft toegevoegd. En dat is het punt waarop Black & White 2 ook echt weten te accelereren. Een groot punt van ergernis in de voorgangers was bijvoorbeeld dat er gewoon te weinig te beleven was nadat het was uitgespeeld. 

In B&W 2 maken dit goed door onder ander een leuke filmstudio te introduceren waar jij en je Pokémon zich een waar acteur kunnen wanen. Door gevechten te ehm… vechten (waarbij je spelenderwijs geïntroduceerd aan het briljante vechtsysteem die we van de serie gewend zijn) en dialogen te kiezen, ontluik je het plot en probeer je elke film tot een goed einde te brengen. Of juist niet. Dat is helemaal aan jou. Stiekem wordt je namelijk ook wel eens beloond door lekker te knoeien met het script. Maar dat weet je natuurlijk pas nadat je je resultaat hebt bewonderd in de bioscoop. Een erg geslaagde toevoeging.

Geen zin om een film te maken? Maakt niet uit! Er wachten een hoop trainers op je in de ultieme uitdaging die het spel te bieden heeft; White Forest of Black City (afhankelijk van je spel). Of ga de nostalgische kant op door het in het Pokémon World Tournament op te nemen tegen zo’n beetje elke gymleader of champion uit de vorige generatie. En ja, ook Red (Ash) en Blue (Gary), waar het allemaal mee begon, zijn van de partij. En wees gewaarschuwd; alleen met een vakkundige kennis in de wereld van de zakmonstertjes vallen deze allemaal te verslaan. Fans zullen tevreden zijn.

Niet alleen daarmee, maar ook met de vele ‘funfestmissions’ die middels entralink met wel 100 spelers tegelijk speelbaar kunnen zijn. Heerlijk samen op jacht naar berries of vechten met trainers. Of Join Avenue, waar je je eigen winkelcentrum opzet. Of de Dream World, waarbij je ook op je PC beestjes kan vangen. Daarbij is het spel volledig compatibel met zijn voorganger en kunnen via GTS ook Pokémon geruild worden tussen de twee versies. Daarnaast kan je via ‘memory link’ allemaal verborgen scénes en gevechten ontgrendelen als je Black of White hebt gespeeld. Om nog maar te zwijgen over de mogelijkheid om een potje te robberen tegen iedereen over de wereld. Toch valt ondanks al die toevoegingen, niet te ontkennen dat de rek in deze huidige setting er nu écht uit is. Het is klaar.

En dat weet Game Freak. Eigenlijk iedereen die hier op deze planeet rondloopt. Het is nu kijken naar innovatie op nieuwe gronden die zich de 3DS en de Wii U noemen. Er is namelijk nog veel meer mogelijk in het universum van die dekselse Pocket Monsters. Tot die tijd kun je je nog lange tijd vermaken met dit allerlaatste hoofdstuk op die goede oude Nintendo DS, waarin alle loshangende draadjes aan elkaar zijn gebonden. Black 2 & White 2 zijn de ultieme manifestatie van een formule die ons al zo lang in zijn greep houdt.

Conclusie:
Ga nog één keer op reis in de wondere wereld van Pokémon in zijn huidige vorm en beleef het meest veelzijdige avontuur met je zakmonsters tot op heden. De frisse wind uit Black & White is verdwenen, maar dit is de ultieme zwanenzang voor een concept dat zo briljant is, dat het dik vijftien jaar geduurd heeft voor de rek er pas echt uit was.

Cijfer: 8,5
Geen opmerkingen:

Een reactie posten